0 głosów
w Kariera Inżyniera przez użytkownika (120)
Witam, jestem studentem elektrotechniki , ukończyłem dopiero I rok i teraz mam przerwe wakacyjną. Chciałbym się dowiedzieć jak studiować mądrze aby znaleźć pracę po studiach. Po drugim roku będą odbywać się praktyki w zakładach takich jak Azoty czy Tauron. Prosiłbym o podanie Waszych błedów , których nie chcieliście popełnic w trakcie studiów a które mogły zaważyć na karierze. Zależy mi bardzo aby po studiach dostać pracę i być dobrym inżynierem oraz w pełni się usamodzielnić.

Dodam że bloki obieralne to Automatyka i pomiary oraz elektroenergetyka. Jest nas 16 na roku więc , cała grupa musi się zdecydować jaki kierunek obierze ,większość jest za Automatyką. Czy warto iść ta drogą czy może lepiej elektroenergetyka?

Z góry dziękuje za szczere odpowiedzi, Pozdrawiam.

P.S Mam zamiar pouczyć się w wakacje aby troszkę sie odciążyć w semestrze , oczywiście zacznę od tej strony internetowej bo dopiero ją znalazłem. Jeśli jednak macie jakieś ciekawe pozycje do nauki na przykład o nowych technologiach w inżynierii elektrycznej etc. to z chęcią skorzystam.

1 odpowiedź

0 głosów
przez użytkownika (300)
może to banalna podpowiedź, ale warto ogarnąć już na studiach programy, które będziesz wykorzystywał późńiej w pracy. Studia to o tyle dobry czas, że wiele z nich masz w wersji edukacyjnej za free. Ja w ten sposób korzystałam np z GstarCAD. Na ich stronie jest info co trzeba zrobić żeby taką licencje otrzymać. Warto szukać takich programów - oczywiście adekwatnych do kierunku studiów.

Życzę powodzenia! :)
przez użytkownika (170)
potwierdzam, to jest fajna opcja. Ja obecnie korzystam, tutaj jest szczegółowo opisane na czym polega wersja edukacyjna: https://gstarcad.pl/wersja-edukacyjna/

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi
0 głosów
1 odpowiedź
0 głosów
0 odpowiedzi
0 głosów
0 odpowiedzi
0 głosów
3 odpowiedzi
pytanie zadane 12 stycznia 2022 w Kariera Inżyniera przez użytkownika (160)
...